Lectia de inot

O activitate care necesită timp, răbdare şi fler pedagogic, înotul rămâne la latitudinea

instructorului specializat, singurul care îî poate învăţa pe copii corect tehnicile de nataţie. De aceea, începând cu vârsta de 4 ani, (vârsta ideală pentru a da copilul la înot, conform Academiei Americane de Pediatrie), copiii sunt aşteptaţi de antrenori la cluburile de înot, în timp ce bebeluşii sub 4 ani se pot deprinde cu mediul acvatic, la lecţiile de aqua baby (gym). Aici cel mic învaţă să se obişnuiască cu apa, riscul de a se îneca fiind nul, cât timp este supravegheat de profesor, arată un studiu realizat de Institutul pentru Sănătatea Copilului şi Dezvoltare Umană din SUA.

Înainte de a lua o decizie, părinţii sunt sfătuiţi să ţină seama de câteva sfaturi date de antrenori de înot.

De ce să-mi dau copilul la cursuri de înot?

Probabil cel mai important argument de a trimite copilul la cursuri de iniţiere de înot este faptul ca înotul este singurul sport recomandat de catre specialisti pentru copiii în vârstă de până la 10 ani. Motivul: muschii si articulatiile se pun in miscare fara a fi nevoite sa suporte vreo greutate, adica nu este afectata deloc cresterea copilului.

Înotul este benefic pentru copii, deoarece contribuie la dezvoltarea funcţiilor cognitive, dezvoltarea atenţiei, dezvoltarea unui comportament concentrat către atingerea de obiective. Toate acestea au aplicaţii în viaţa de adult sub forma rezolvării situaţiilor dificile.

Înotul construieşte corpul într-un mod foarte frumos şi dezvoltă personalitatea armonios: psihicul este modelat în aşa fel încât se va obişnui cu munca, va fi ghidat de ambiţie în orice acţiune.

Sunt numerosi factori care influeteaza perioada de invatare a stilurilor de inot:

– motricitatea copilului sau adultului: ajuta in coordonarea miscarilor de brate si picioare;

– varsta: un copil de 9-10 ani invata mai rapid decat unul de 5-6 ani, dar un adult care are teama de apa va invata mai greu sa inoate decat un adolescent care nu are aceasta problema;

– adaptarea la mediul acvatic: cursantul are sau nu o sensibilitate la impactul cu apa? il deranjeaza apa pe fata, ochi, nas, urechi?

– conditia fizica: evident o persoana care nu fumeaza, care are rezistenta la efort fizic va invata mult mai rapid sa inoate;

– placerea de a sta in apa ( orele petrecute la cursurile de inot);

– teama de apa: pentru a depasi teama de apa adanca va fi nevoie de ceva timp, si noi fi acolo si vom intra in apa cu elevul, ii vom da pluta si centura si il vom acomoda incet incet cu mediul acvatic;

– factorul psihologic: adultii in general isi spun “E prea tarziu sa mai invat sa inot.” Nu! Noi nu gandim asa! Am mai invatat adulti sa inoate, dar adulti care si-au dorit acest lucru.

Pentru a invata sa inoti ai nevoie sa dedici timp antrenamentelor (recomandam 2 pe saptamana), sa fii perseverent si sa nu ai asteptari ca vei invata sa inoti in cateva saptamani, chiar luni. De asemenea ai nevoie de un instructor de inot cu experienta, care sa te supravegheze in primul rand, apoi sa iti corecteze tehnica de inot si sa iti creeze un program de antrenament bine structurat.

De câte şedinţe are nevoie copilul meu pentru a învăţa să înoate?

Numărul de şedinţe necesare pentru ca micuţul să înveţe să înoate depinde de vârsta şi aptitudinile sale, dar şi de plăcerea cu care înoată. O dată ce copilul ajunge la lecţiile de înot, cei mari ar trebui să îi urmărească progresele ”de-a lungul a 22 de şedinţe, la sfârşitul cărora trainingul se poate încheia”. Din acel moment, copilul se poate aventura în mare, dar sub stricta supraveghere a părinţilor.

Este foarte important să se ţină seama de capacităţile fiecărui copil; oricât de nerăbdători ar fi părinţii să îşi vadă copiii înotând alături de ei la mare, “majoritatea vor avea nevoie în medie de 30 de şedinţe numai ca să înveţe stilul Craul”.

Patru lucruri pe care trebuie să le ştii şi pe care orice antrenor ţi le va spune :

1. Echipamentul de înot obligatoriu este format din slip pentru băieţi, respectiv costum de baie pentru fete, prosop, papuci, ochelari pentru a le proteja ochii de clorul din piscină şi cască de protecţie pentru un înot mai lin.

2. Accesoriile cel mai des folosite de antrenori pentru începători sunt plutele, baghetele şi aripioarele.

3. Cel mai important argument pentru a trimite copilul la cursuri de iniţiere de înot este faptul că înotul este singurul sport recomandat de specialişti pentru copiii până în 10 ani! Acest lucru se datorează şi beneficiilor de ordin fizic şi psihic pe care le aduce înotul: contribuie la dezvoltarea capacităţii toracice, construieste un corp armonios, conferă independenţă şi încredere în sine.